DN.se Kultur November 30, 2012

David LaChapelle har lämnat den glittrande mode- och reklamvärlden bakom sig. I stället för att fotografera hyperkonsumerande kändisar vill han påminna oss om vår korta stund på jorden.

David LaChapelles fotografier slingrar sig som en neonlysande regnbåge över väggarna i Fotografiska i Stockholm. De skim¬rande och kitchigt slagkraftiga bilderna fyller alla tre våningarna i huset vid Stadsgårdskajen i Stockholm. I dag öppnar den retrospektiva utställningen ”Burning beauty”, den visas fram till den 3 mars 2013.

Sedan 90-talet har David LaChapelle varit ett av de absoluta toppnamnen inom den amerikanska mode- och kändisvärlden. Att bli fotograferad av David LaChapelle har i sig varit en bekräftelse på att man är en av de största stjärnorna. Hans kändisbilder visar massor av hud men försöker aldrig komma åt personen bakom imagen, utan förstärker i stället mytbilden av stjärnan. 256 bilder, de flesta i jätteformat, gör detta till Fotografiskas hittills största utställning. Den är en imponerade syn, även för David LaChapelle själv.

– Ja, det är överväldigande. Så här många av mina bilder har aldrig tidigare visats tillsammans. Varje bild föddes av ett särskilt skäl, och här kommer alla minnena tillbaka. Vissa gjorde jag för att jag hade en brinnande lust, andra för att de var ett uppdrag för något magasin. De bilderna är bara eskapistiska ögonblick av glädje och skönhet. De har ingen djupare betydelse än att vara sexiga. Det fanns en frihet i det då.

Under ett tiotal år var David LaChapelle den amerikanska glamourvärldens wonderboy, när han inte stod i studion och dompterade stjärnor och modeller i gigantiska och urdyra fotosessioner levde han klubbliv nätterna igenom. Det är lite svårt att se den timide 45-åringen i den rollen.

2006 satte David LaChapelle punkt för sin kommersiella karriär. Han slutade ta reklamuppdrag och modefotograferingar och satsade i stället på att återuppta den konstnärliga karriär han lämnat ett par decennier tidigare. Sedan dess har hans nya verk främst setts på gallerier.

– Det var ju väldigt paradoxalt att arbeta med att sälja kändisar och mode, samtidigt som de stod för den mest utstuderade konsumtionen – som jag själv ifrågasatte. Märkligt ställe att vara på ... galet. Det blev omöjligt för mig att fortsätta arbeta kommersiellt. Jag ville uttrycka något annat, för även om jag visade kläderna blev mina bilder för mycket och började motverka sitt syfte – att sälja varan.

David LaChapelles bilder är ofta tablåer fyllda av ett myller av människor, ofta de rika och vackra i dekadenta situationer, men tittar man närmare så väller katastrofens -jordskred in genom en spricka i väggen.

– Jag känner att mänskligheten är inne i en avgörande tid. Konstnärsrollen är viktig, och jag känner att jag inte vill slösa bort den här ¬chansen att säga något viktigt. -Genom historien har konstnärer upplyst oss och rört oss och skapat mening i vår tid. De hjälper oss att förstå tillvaron och se dess skönhet.

Denne före detta it-boy bekymrar sig i dag över det myller av rörlig bildinformation som flödar över oss genom nyhetskanaler och sociala medier. Hans bilder har också blivit mer avskalade. Ett par av de senaste serierna har bestått av stilleben med dels blommor, dels krossade vaxdockor föreställande några av världens mest kända personer.

– Vi måste lära oss att värdera ¬livet mer, vi är bara här en kort tid.

Känslan av att vi alla har en begränsad tid på jorden har funnits hos David LaChapelle sedan början av 80-talet. Som homosexuell levde han mitt i aidsepidemin. Under en lång tid var han, efter att hans pojkvän dött i sjukdomen, så övertygad om att han hade aids att han inte ville testa sig.

– New York på 80-talet var det bästa och samtidigt värsta stället att vara på. Det var en fantastiskt kreativ tid, konsten som gjordes var fantastisk och New York var makalöst att vara i. Men aids kom som ett mörkt moln över staden. Många av mina vänner dog i denna mystiska sjukdom, vi visste inte var det skulle sluta – var det en ny pest?

På söndag är det Världs¬aids¬dagen. Hur ser läget ut i USA i dag?

– Folk har plötsligt slutat vara så fobiska över sjukdomen och visar mer förståelse och medlidande för dem som har aids. Det finns också fantastiska organisationer som i dag arbetar för att förhindra att aids sprids. Problemen är mycket större på andra håll i världen.

Torbjörn Ivarsson
torbjorn.ivarsson@dn.se

Download PDF (1.2 MB)